През започващата след 10 дни учебна година изпитът за седмокласниците по

...
През започващата след 10 дни учебна година изпитът за седмокласниците по
Коментари Харесай

Изпитът след VII клас вече ще включва и материал от VI

През започващата след 10 дни образователна година изпитът за седмокласниците по български и литература ще обгръща повече творби, а десетокласниците за първи път ще поставят проби от националното външно оценяване. Вчера Министерството на образованието разгласява плановете за препитването в двата стадия за образователната 2019/2020 година

Децата, които тази година ще бъдат в седми клас, ще държат изпит по български език и литература върху 20 български произведения, а не върху 12, както беше до момента. Причината е, че от 2019/20 година пробата в частта му по литература ще мери знанията, добити освен в седми, а и в шести клас. За идната образователна година - 2020/21 година, материалът ще бъде уголемен още, с цел да обгръща изпитът творби, изучавани от пети до седми клас. Тези промени бяха оповестени преди година, а тяхната цел е изпитът да мери знанията от целия прогимназиален стадий на обучение. След неодобрение на родители от внезапната промяна МОН реши да ги разсрочи във времето.

Сред новите произведения, върху които седмокласниците ще имат въпроси следващата година, са: „ Хубава си, моя горо " на Любен Каравелов, „ Отечество общително, по какъв начин хубаво си ти! “ на Иван Вазов, „ Косачи “ на Елин Пелин, „ Художник “ на Веселин Ханчев, главите „ Представлението “ и " Радини безредици " от " Под игото " на Иван Вазов, „ Братчетата на Гаврош “ на Христо Смирненски и „ Серафим “ на Йордан Йовков. Докато пробата по български за седмокласниците остава с 26 въпроса, този по математика ще е с 2 въпроса по-малко - 23 вместо тазгодишните 25.

25 български творби пък ще обгръща изпитът за десетокласниците, които тази образователна година за първи път ще имат национално външно оценяване. Конспектът за изпита стартира с " История славянобългарска " на Паисий Хилендарски, минава през родната литература от интервала от Освобождението до Първата международна война, показана да вземем за пример с " Под игото " на Иван Вазов и " Бай Ганьо " на Алеко Константинов, и приключва с произведения от след Втората международна война като " Тютюн " на Димитър Димов, " Нежната серпантина " на Йордан Радичков и " Дърво без корен " на Николай Хайтов.

Сред другите произведения на наши създатели, върху които десетокласниците ще поставят тест, са " Изворът на Белоногата “ на П. Р. Славейков, „ Майце си “, „ Моята молитва “, „ Хаджи Димитър “, „ Обесването на Васил Левски “ и „ Странник “ на Христо Ботев, „ Левски “ на Иван Вазов, главите „ Гост “, „ Новата молитва на Марка " и „ Пиянство на един народ “ от " Под игото ", „ Cis moll “ на П. П. Славейков, „ Арменци “, „ Две хубави очи “ и „ В часа на синята мъгла “ на Пейо Яворов, „ Да се завърнеш… “ на Д. Дебелянов и „ Гераците “ на Елин Пелин. Сред литературата сред двете войни са „ Септември “ (Гео Милев), „ Зимни вечери “ (Хр. Смирненски), „ Повест “ (А. Далчев), „ Индже “ и „ Албена “ (Й. Йовков), „ Писмо “ („ Ти помниш ли... “) (Н. Вапцаров).

Тестът ще включва общо 23 задания, а времетраенето му ще е 90 минути (два слети образователни часа). 14 от дилемите ще са с избираем отговор, 6 - с къс свободен отговор, а една задача ще е за редактиране. Целта им ще е да открият степента на реализиране на резултатите, заложени в образователните стратегии от целия първи гимназиален стадий - VIII, IX и X клас. Една от дилемите ще е с уголемен свободен отговор, а последната ще е основаване на текст.

От МОН са показали примерни въпроси за облекчение на учениците. Една от дадените задания с избираем отговор е: На кой ред е посочен синоним на фразеологичното фразеология минавам през решето и през сито? Възможните отговори са: минавам изсъхнал сред капките, минавам през задната врата, минавам през иглени уши и минавам на втори проект. Друг образцов въпрос е през кой интервал е основана творбата на Гео Милев „ Септември “ - през Възраждането, от Освобождението до Първата международна война, сред двете международни войни или след Втората международна война. Примерна задача с уголемен свободен отговор е да се напише теза в 4-5 фрази по следната тематика за есе по цивилен проблем: " Българската национална еднаквост в световния свят ".

Резултатът от изпита по български в края на X клас ще се вписва в удостоверението за приключен първи гимназиален стадий и ще се показва единствено с количествен индикатор - в брой точки, без да се приравнява към оценка. Въз основа на него, както и на този по математика, ще се прави банкет в 11-и клас на възпитаници, които са приключили първи гимназиален стадий на междинното обучение в обединените учебни заведения. Това са някогашни съществени учебни заведения, в които от две години насам може да се учи до X клас. Промяната бе направена, с цел да се задържат повече деца в учебно заведение след VIII клас.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР